10 april 2018

Ontdek welke bedrijfswagen bij u past. 

Download hier onze gratis gids. 

Bij het kiezen van uw nieuwe bedrijfswagen komt heel wat kijken. Naast het brandstofverbruik, de CO2-uitstoot en de configuratie van uw auto, moet u ook beslissen hoe u uw bedrijfswagen zal betalen. Koopt u als zelfstandige de nieuwe auto? Of is leasen (altijd) beter? In een eerdere blog werden al uw vragen over een leasecontract beantwoord, maar misschien twijfelt u nog.

Elke optie heeft een aantal voordelen die - afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden - voor u al dan niet interessant zijn. SEAT Financial Services maakt daarom in deze blog de vergelijking tussen een auto leasen of kopen als zelfstandige.  

Uw auto leasen of kopen? Wat doet u best als zelfstandige?

Als zelfstandige kiezen voor een autolease

Een autolease zoals de Operationele of Financiële Leasing heeft heel wat voordelen. Zo moet u als zelfstandige de btw niet voorfinancieren. Leasing is daarom zeker voor starters interessant , maar ook voor zelfstandigen in bijberoep die een auto willen leasen.

Operationele Leasing of Verhuur op Lange Termijn

De Operationele Leasing of Verhuur op Lange Termijn is de ideale formule voor starters die op zoek zijn naar een leasing en houden van eenvoud. Zoals de naam het zegt, is dit een echte huurovereenkomst: u huurt de auto voor minimum 13 en maximum 60 maanden en mag over de hele huurperiode maximum 160.000 km afleggen. Tijdens de periode van de autolease kunt u als zelfstandige à la carte genieten van heel wat diensten zoals onderhoud en herstellingen, wegbijstand, verzekering en dekking materiële schade, vervangvoertuig ... De eenmalige DIV en jaarlijkse verkeersbelasting zijn inbegrepen in de huur.

U kan de auto als zelfstandige niet aankopen op het einde van het contract. Wanneer de autolease na een op voorhand vastgelegde periode of aantal kilometers afloopt, levert u de auto terug in bij de leasingmaatschappij. De Financiële Leasing daarentegen voorziet wel een aankoopoptie.

De Operationele Leasing is vooral interessant als u kosten moet maken omdat het maandelijkse huurbedrag als kost wordt geboekt in uw resultatenrekening. U schrijft de bedrijfswagen dus niet af. Doordat u maandelijks een vast bedrag betaalt - voor het gebruik van de auto en bijhorende diensten - heeft u uw budget perfect onder controle. U zet uw kapitaal niet vast en behoudt de investeringsmogelijkheden van uw bedrijf. Bovendien moet u zich geen zorgen maken over de administratie of het onderhoud van uw bedrijfswagen: SEAT Financial Services regelt alles voor u.

Samengevat ziet de Operationele Leasing van uw auto er als volgt uit:

Periode

Min. 13 en max. 60 maanden of max. 160.000 km

Diensten Inbegrepen
Papierwerk

De leasingmaatschappij regelt alles voor u

Btw voorfinanciering

Leasingmaatschappij

Boekhoudkundig

Bedrijfslast op resultatenrekening

Aankoopoptie NEEN
Intrestlasten ??

BIV en verkeersbelasting

Betaalt de leasingmaatschappij

Uw auto leasen of kopen? Wat doet u best als zelfstandige?

Financiële Leasing

Het grootste verschil tussen Financiële Leasing en Operationele Leasing is de boekhoudkundige verwerking, de aankoopoptie en het eigenaarschap:

  • Bij een Financiële Leasing kan u op het einde van het contract uw bedrijfswagen kopen voor een aankoopoptie die maximaal 15% van de aankoopprijs (excl. btw) bedraagt. Bij een Operationele Leasing is er geen aankoopoptie.
  • Kiest u als zelfstandige voor een financiële autolease? Dan is de leasingmaatschappij juridisch eigenaar (haar naam staat op de aankoopfactuur) en is de eenmanszaak of vennootschap economisch eigenaar (u beschikt over het gebruiksrecht). Bij Operationele Leasing is de leasingmaatschappij beide.

De financiële autolease biedt u als zelfstandige de nodige gemoedsrust omdat u de auto niet meteen moet aankopen. SEAT Financial Services verleent u het gebruiksrecht voor 18 tot 60 maanden en voor maximum 300.000 km in totaal. U betaalt maandelijks een bepaald vast bedrag voor het gebruik.

Opgelet: het is mogelijk dat u als vooruitbetaling een eerste verhoogde huur moet betalen.

Bij SEAT Financial Services kan u bij Financiële Leasing tal van extra diensten laten opnemen in uw contract. Denk aan onderhoud en herstellingen, wegbijstand, verzekering en dekking materiële schade, vervangvoertuig … Zo bespaart u heel wat tijd, tijd die u kan investeren in uw zaak. Hou er wel rekening mee dat als de leasingmaatschappij al het papierwerk regelt en u op het einde de auto wilt kopen, u opnieuw DIV moet betalen en de kosten voor een nieuwe nummerplaat.

Binnen een vennootschap gebeurt de afschrijving van een Financiële Leasing met een aankoopoptie van maximaal 15% onder Activa op uw balans. De leasingmaatschappij betaalt bij aankoop de btw op de aankoopfactuur en recupereert deze via het maandelijks huurbedrag, waarop u zelf elke maand btw betaalt. Deze btw kunt u aftrekken. Ook hier zijn de intrestlasten 100% aftrekbaar indien u een contract van 24 maanden of meer afsluit.  

Samengevat ziet de Financiële Leasing van uw auto er als volgt uit:

Periode

Min. 18 en max. 60 maanden of max. 300.000 km

Diensten

Standaard niet inbegrepen

Papierwerk

Vennootschap: u regelt zelf alle papierwerk

Btw voorfinanciering

Leasingmaatschappij
Boekhoudkundig

Afschrijving onder activa op uw balans

Aankoopoptie

JA: maximaal 15% van de aankoopprijs (excl. btw)

Intrestlasten

100% aftrekbaar bij contract vanaf 24 maanden

BIV en verkeersbelasting

Betaalt u rechtstreeks

Uw auto leasen of kopen? Wat doet u best als zelfstandige?

Wat na de autolease? De auto kopen als zelfstandige of niet?

Als de periode van de Financiële Leasing is afgelopen, kunt u de auto kopen voor maximaal 15% van de aankoopprijs, exclusief btw. Indien u ervoor kiest om de auto te kopen als zelfstandige kunt u twee dingen doen: de auto houden of opnieuw verkopen.

  1. Wilt u de auto houden? Dan gaat u als zelfstandige eigenlijk een tweedehandsauto kopen. De aankoopoptie kunt u dan over xaantal jaren afschrijven.
  2. U kunt de auto na aankoop ook weer meteen verkopen. Opgelet: u moet wel belastingen betalen op het verschil tussen de prijs die u vraagt en de prijs die u zelf heeft betaald via de aankoopoptie. Om de winst teniet te doen, kunt u een Financiële Renting of Financiële Leasing aangaan en een eerste verhoogde factuur afspreken voor een bedrag gelijk aan de winst. Deze factuur kunt u meteen inbrengen als beroepskost waardoor de gemaakte winst meteen verdwijnt en u hier dus geen belastingen op moet betalen.

Uw auto leasen via SEAT

Kiest u de Operationele Leasing (Verhuur op Lange Termijn) of Financiële Leasing van SEAT Financial Services? Dan geniet u van een uniek voordeel. U kan namelijk in afwachting van de levering van uw SEAT-bedrijfswagen gebruik maken van een aanloopwagen van minimum dezelfde categorie. Deze auto huurt u tegen dezelfde huurprijs als vastgelegd in uw contract, want uw mobiliteit is belangrijk.

Als zelfstandige een autofinanciering afsluiten

Klassieke Financiering

U wilt als eenmanszaak of vennootschap liever uw auto kopen dan leasen? Geen probleem. SEAT Financial Services biedt een Klassieke Financiering aan met afbetalingstermijnen van minimum 24 en maximum 60 maanden. U kiest zelf het bedrag van het voorschot en neemt het organiseren van de administratie en het beheer zelf in handen. Vanaf dag één bent u eigenaar en aan het einde van de rit blijft de auto uw eigendom en kunt u er volledig vrij over beschikken.

Nadert het einde van het boekjaar en heeft u te veel winst gemaakt? Dan kunt u met de aankoop van een bedrijfswagen de winst drukken. U kunt niet het volledige aankoopbedrag inbrengen, maar wel het eerste jaar van uw afschrijving. Meestal wordt een auto over vijf jaar afgeschreven.

Een tweedehandsauto kopen als zelfstandige?

Bent u zelfstandige in bijberoep en is een nieuwe auto leasen te duur? Of behoort u tot de groeiende groep starters en past een leasing niet meteen binnen uw budget? Als u beginnend zelfstandige bent, is een tweedehandsauto kopen vaak een logische keuze.

Ga niet meteen voor de goedkoopste optie, want die zou u wel eens zuur kunnen opbreken aan kosten en belastingen. De fiscale aftrekbaarheid van een tweedehandsauto binnen een eenmanszaak of vennootschap verloopt precies hetzelfde als een nieuwe auto:

  • De fiscale aftrekbaarheid van een autolening voor een tweedehandsauto is zowel voor eenmanszaken als vennootschappen afhankelijk van de CO2-uitstoot. Hoe lager de uitstoot, hoe hoger het aftrekpercentage.
  • De intresten van een autolening van een tweedehandsauto kunt u als zelfstandige ook 100% aftrekken.

Samengevat ziet de Klassieke Financiering van uw auto er als volgt uit:

Periode

Min. 24 en max. 60 maanden

Diensten

Niet inbegrepen

Papierwerk

Vennootschap: u regelt zelf alle papierwerk

Btw voorfinanciering

Vennootschap
Boekhoudkundig

Afschrijving onder activa op uw balans

Aankoopoptie Nvt
Intrestlasten

100% aftrekbaar

BIV en verkeersbelasting

Betaalt u rechtstreeks

Uw auto leasen of kopen? Wat doet u best als zelfstandige?

Let op, geld lenen kost ook geld. 

In tegenstelling tot Financiële Leasing betaalt u bij aankoop in één keer de btw. Omdat de maximaal aftrekbare btw 50% bedraagt, mag u het overige percentage btw - dat u niet kunt aftrekken - lenen. Heeft u bijvoorbeeld thuis een kantoor en zijn de meeste van uw verplaatsingen beroepsmatig? Dan geniet u de maximale btw-aftrek van 50% en kunt u de helft van het btw-bedrag lenen. 

Let op: de recuperatie van de btw (maximum 50%) gebeurt pas enkele maanden later. Hou er dus rekening mee dat u als zelfstandige de btw zelf moet voorfinancieren. 

Een aangekochte bedrijfswagen moet in principe afgeschreven worden over 5 jaar en de afschrijvingen moeten elk jaar gelijk zijn. 

De belastingen en uw auto

De fiscale aftrekbaarheid

Zowel voor zelfstandigen met een eenmanszaak als een vennootschap is het leasen of kopen van een auto fiscaal aftrekbaar. Voor 2018 was het aftrekpercentage voor eenmanszaken standaard 75%, voor vennootschappen was het percentage afhankelijk van de CO2-uitstoot. De nieuwe wetgeving rond bedrijfswagens stelt beide statuten gelijk: 

  • De fiscale aftrekbaarheid van een autolease of autolening en autokosten is zowel voor eenmanszaken als vennootschappen afhankelijk van de CO2-uitstoot. 
  • De intresten van de autolease of autolening kunt u als zelfstandige wél 100% aftrekken.

Bij een Operationele Leasing kunt u enkel het maandelijkse leasebedrag en de brandstofkosten aftrekken omdat de autokosten in het maandelijks bedrag verwerkt zitten. U kunt dus geen extra autokosten aftrekken.

Bij een Financiële Leasing of Klassieke Financiering staat u zelf in voor het regelen van onderhoud en herstellingen, wegbijstand, verzekering en dekking materiële schade, vervangvoertuig … Deze autokosten zijn fiscaal aftrekbaar en voor hetzelfde aftrekpercentage als de financiering van uw leasing. Brandstofkosten blijven voorlopig 75% aftrekbaar. 

Opgelet: vanaf 1 januari 2020 zal ook het aftrekpercentage van brandstofkosten afhankelijk zijn van de CO2-uitstoot.

CO2-solidariteitsbijdrage

In een vennootschap betaalt u voor uw bedrijfswagen een CO2-solidariteitsbijdrage. Hoeveel de bijdrage precies is, wordt berekend op grond van de CO2-uitstoot.

Het Voordeel Alle Aard (VAA)

Als u een eenmanszaak heeft, wordt de winst van uw zaak belast via de personenbelasting. De winst is het verschil tussen de omzet en de aftrekbare kosten. De fiscale aftrekbaarheid van uw auto gebeurt dus ook via de personenbelasting en u betaalt geen VAA.

Bij een vennootschap is een auto leasen of kopen - en alle bijhorende autokosten - fiscaal aftrekbaar via de vennootschapsbelasting, maar betaalt u als gebruiker van de bedrijfswagen wel VAA omdat u de auto ook voor privéverplaatsingen mag gebruiken.

Het VAA is afhankelijk van de CO2-uitstoot, het type brandstof, de leeftijd van de auto en de cataloguswaarde.

 

Het Voordeel Alle Aard (VAA) van uw bedrijfswagen wordt berekend volgens de formule: (cataloguswaarde x degressiviteitscoëfficiënt) x 6/7 x CO2-percentage.
Uw auto leasen of kopen? Wat doet u best als zelfstandige?

Wat als u werkt als zelfstandige in bijberoep?

Bent u zelfstandige in bijberoep en kiest u ervoor om uw auto te leasen of te kopen? Dan zal uw boekhouder het aftrekpercentage berekenen op basis van de verhouding bijberoep, een eventuele job in loondienst en privé. Het aftrekpercentage zal altijd lager liggen dan in hoofdberoep.

Een auto kopen of leasen als zelfstandige?

Wat doet u best als zelfstandige? Uw bedrijfswagen huren, leasen of kopen? Alles is afhankelijk van uw individuele situatie. Onze SEAT-verdelers geven u graag meer informatie en maken op basis van uw wensen en financiële mogelijkheden een voorstel op maat.

Bent u niet zeker welke optie het best past bij uw freelance activiteit of kmo? Raadpleeg dan zeker uw boekhouder. Doordat hij de cijfers van uw bedrijf als geen ander kent, weet hij precies wat er financieel mogelijk is én wat de meest voordelige autofinanciering voor uw zaak is.