#landscape #wow #escape

Je hoeft niet helemaal naar Portugal of de Alpen te gaan om door een prachtig landschap te rijden. In België vind je ook verschillende routes met een Insta-waardig uitzicht. Of je nu nieuwe locaties wilt verkennen of gewoon je feed wilt aanvullen, deze 3 bestemmingen zijn echte must sees.

Dinant - Hastière (ongeveer 17 km)

Voor een van de mooiste stukjes rijplezier van België rijden we eerst via de E411 richting Dinant.

Dit is niet alleen een van de mooiste oude dorpjes van België, maar ook de vaste uitvalsbasis voor de Rallye des Ardennes. Voor een eerste bezoekje zullen we de hoge snelheden en scherpe bochten nog even achterwege laten.

Na een lange afdaling van bij Afrit 20 beginnen we de rit met een bezoekje aan de Citadel om te genieten van het mooie uitzicht, zo’n honderd meter boven het stadscentrum van Dinant en in de directe nabijheid van de Maas. Dit is de ideale plek om de panoramische functies van je camera te testen!

Onze aanrader: volg van hieruit de N96 naast de Maas en rijd door naar het Kasteel van Freÿr. Nadat je de ogen ook hier de kost hebt gegeven - het kasteel biedt een onderkomen aan een van de oudste collecties citrusbomen in Europa - blijf je gewoon de loop van de Maas volgen via de N96 tot je de aansluiting met de N915 bereikt.

Hier steek je de Maas over en ruil je het uitzicht op het water in voor een landelijkere omgeving, terwijl je onder meer de Église Abbatiale Saint-Pierre voorbijrijdt. Daarna is het genieten van de smallere N915 tot je in Hastière aankomt. Een kort, maar magnifiek ritje!

 

 

Sint-Niklaas – Doel (ongeveer 25 km)

Deze rit start vanaf de grote markt van het mooie Sint-Niklaas. Met zijn stijlvolle art deco-huizen en imposante neogotische stadhuis, wil je gegarandeerd je camera bovenhalen.

Ga in noordelijke richting en neem de N451 richting Nieuwkerken-Waas. Hier vind je geen kronkelige wegen, maar een helder landschap met een adembenemend uitzicht op de horizon. Vergeet ons zeker niet te taggen wanneer je hier een foto neemt! Eenmaal aangekomen bij Vrasene verlaat je de N451 om via de smalle weggetjes de N450 te volgen richting Melseledijk.

Nadat je de autosnelweg Antwerpen-Maldegem bent overgestoken, sla je rechtsaf richting het dorp Kallo en laat je je het poldergebied binnen leiden.

Dit gebied toont je een verrassend landschap waar de kades en containers voor een urban touch zorgen. In de verte kan je de kathedraal van Antwerpen bewonderen.

 

Neem de tijd om van sluis tot sluis te rijden, om vervolgens de spookstad Doel te betreden. Hier heb je de kans om je Insta stories aan te vullen met alle coole graffiti street art.

 

 

Boussu-lez-Walcourt - Cul-des-Sarts (ongeveer 43 km)

Wie van meren houdt, voelt zich ongetwijfeld als een vis in het water bij deze derde autorit. Die brengt ons - zo’n dertig kilometer onder Charleroi - langs het grootste watergebied van België: de meren van de Eau d’Heure.

We beginnen deze rit vanuit Boussu-lez-Walcourt, waar we de N589 volgen richting ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’, een weg die start als een vrij brede baan start, maar gaandeweg een metamorfose ondergaat. Over downsizing gesproken!

Nadat je over de stuwdam van het kunstmatige Lac de l’Eau d’Heure bent gereden, met links en rechts van je twee heel verschillende landschappen, volg je de N589 voort langs het vliegveld van Cerfontaine. De weg wordt hier smaller en landelijker, hierdoor is een avontuurlijke rit verzekerd.

Omgeven door het groen volg je de N589 gewoon verder door Baileux - een deelgemeente van het sympathieke Chimay - tot je in Cul-des-Sarts arriveert, op een boogscheut van de Franse grens. Dik veertig kilometer puur rijgenot over een van de mooiste gewestwegen van het land!