In 1984 veroverde Michael Jackson de muziekwereld stormenderhand met Thriller. Op het grote scherm verpulverden Ghostbusters en Indiana Jones and the Temple of Doom de kassarecords. Het was ook het jaar dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg werd geboren, en dat de eerste SEAT Ibiza op de markt werd gebracht. Ondertussen rijdt dit model al 33 jaar lang overal ter wereld rond. Blijf lezen en ontdek een heleboel interessante feiten en cijfers over dit legendarische model:

Vier generaties en meer dan 5,4 miljoen verkochte exemplaren
In een tijdspanne van drie decennia kende de SEAT Ibiza vier generaties. Hij is de best verkochte Spaanse personenwagen – tot nu toe werden er meer dan 5,4 miljoen exemplaren van verkocht. Achter elkaar geplaatst zouden ze een rij vormen die langer is dan de afstand tussen Barcelona en Nieuw-Zeeland.

Gemaakt in Barcelona
Iedere generatie van de Ibiza werd ontworpen, ontwikkeld en vervaardigd in Barcelona. De Italiaan Giorgetto Giugiaro was de designverantwoordelijke voor de eerste generatie. De motor werd ontwikkeld in samenwerking met Porsche, waaruit de benaming System Porsche voortkwam, en automodulefabrikant Karmann hielp mee aan de bouw van het koetswerk.

Brandstofverbruik verlaagd tot minder dan de helft
Na 33 jaar verbruikt de SEAT Ibiza minder dan de helft zoveel als de eerste generatie – een daling van 7,8 liter/100 km in 1984 naar 3,6 liter voor de huidige Ibiza 1.4 TDI met 90 pk.

8 van de 10 Ibiza's zijn bestemd voor de export
Dagelijks rollen er 700 nieuwe SEAT Ibiza's van de band in de Martorell-fabriek. Daarvan wordt 80% uitgevoerd naar meer dan 75 landen. In feite is de Ibiza verantwoordelijk voor de internationalisering van het merk aangezien hij de eerste regelmatig geëxporteerde SEAT was.

Voornaamste cijfers van de Ibiza
Zijn productielijn telt meer dan 700 robots. Iedere wagen bestaat uit 3.000 onderdelen en legt tijdens het volledige productieproces bijna 12 km af. Sinds 1984 werd meer dan 70 miljoen kilogram verf gebruikt, een hoeveelheid waarmee de Eiffeltoren meer dan 1.000 keer kan worden geschilderd.

Rol van vrouwen
De Ibiza was de eerste SEAT waarvoor vrouwen werden ingeschakeld in het productieproces. Vandaag is 1 op de 5 arbeiders op de productielijn een vrouw (21%), wat het hoogste percentage is in de Spaanse industrie. Bovendien steeg het aandeel vrouwelijke kopers de afgelopen tien jaar tot 51%, in vergelijking met 42% in 2004.

Passie voor sport
De Ibiza was de officiële wagen van de olympische spelen van Barcelona in 1992. Hij behaalde ook opmerkelijke resultaten in de autosport, zoals de drie FIA World Rally Championship-titels in de 2-litercategorie in 1996, 97 en 98.