De CUPRA Ateca is een SUV die de geboorte van een nieuw merk aankondigt en is het ideale lanceringsmodel voor het merk CUPRA, een uniek model in zijn segment en perfect afgestemd op de behoeften van zijn kopers.

De CUPRA Ateca getuigt van een opvallende koetswerklijn, een stijlvol interieur en toegankelijke prestaties, die hij dankt aan een krachtige technische toolkit die alle essentiële technologische ingrediënten verenigt om zijn doelstellingen te behalen, zonder de bestaansreden van de auto nodeloos complex of onduidelijk te maken.

"SUV’s winnen nog steeds massaal aan populariteit maar er is geen enkele auto zoals de CUPRA Ateca op de markt. Daarom zijn we er rotsvast van overtuigd dat hij een succes zal worden en de eerste fundamenten voor het merk zal leggen door de merkwaarden uniekheid, verfijning en prestaties perfect uit te dragen”, aldus Wayne Griffiths, Vicepresident Sales en Marketing. “Bovendien zijn we erg optimistisch over zijn potentieel om nieuwe klanten aan te trekken die een unieke wagen op de kruising tussen massa- en prestigemodellen zoeken."

Aandrijving

De essentie van elke CUPRA is zijn vermogen, prestaties en rijgemak. De 1.984 cm³ grote, rechtstreeks ingespoten turbomotor heeft een boring en slag van 82,5 respectievelijk 92,8 mm en haalt een compressieverhouding van 9,3:1. Daaruit puurt hij een indrukwekkend vermogen van 300 pk tussen 5.300 en 6.500 t/min en een monsterkoppel van 400 Nm tussen 2.000 en 5.200 t/min, genoeg om de CUPRA Ateca een topsnelheid van 247 km/u te geven.

Door die krachtige motor ook nog eens aan een laag gewicht te paren – hij zet nauwelijks 1.540 kilogram op de weegschaal – heeft de CUPRA Ateca genoeg aan 5,2 seconden voor de sprint van 0 naar 100 km/u.

Dat indrukwekkende acceleratiecijfer is mede te danken aan de integratie van de nieuw ontwikkelde DSG 7-versnellingsbak, die werd ontworpen om een sportiever rijgevoel aan snellere, soepelere en nauwkeurigere schakelovergangen te koppelen. Bovendien beschikt de CUPRA Ateca over een ‘Launch Control’-functie voor nog straffere acceleraties vanuit stilstand.

 

“De CUPRA Ateca staat garant voor uitmuntende rijprestaties en een maximale wendbaarheid dankzij zijn lage zwaartepunt, zijn onderstel met DCC, zijn optionele Brembo-remmen en zijn sportieve, 300 pk en 400 Nm sterke motor, gekoppeld aan de DSG 7-versnellingsbak en de 4Drive-vierwielaandrijving”, verklaarde Dr. Matthias Rabe, Executive Vicepresident voor Research en Development bij SEAT. “Hij evenaart de prestaties van prestigemodellen en heeft geen concurrenten in zijn prijsklasse.”

Dankzij de vier uitlaten achteraan gaan de mechanische prestaties van de CUPRA Ateca hand in hand met een krachtige soundtrack, die de ervaring van de bestuurder nog versterkt.

Het werd perfect afgestemd op de verschillende modi: Comfort, Sport, Individual, Snow, Off-Road en natuurlijk CUPRA.

Onderstel

Om het vermogen van de motor in goede banen te leiden en om te zetten in bruikbare prestaties, doet de CUPRA Ateca een beroep op een onderstel dat zich aanpast aan diverse vereisten.

En er is meer, want de CUPRA Ateca is ook uitgerust met de 4Drive-vierwielaandrijving, een van de snelste, meest geavanceerde 4x4-systemen ter wereld. De 4Drive-vierwielaandrijving analyseert de staat van het wegdek in realtime en houdt rekening met de snelheid van de auto, de snelheid van elk wiel, de positie van het stuur en de rijstijl of rijmodus om het vermogen op elk moment snel en progressief te verdelen over de juiste wielen. Het 4Drive-systeem werd ontwikkeld om het rijgemak van de CUPRA Ateca in alle omstandigheden te verzekeren.

Koetswerkdesign

Vooraan kreeg het bovenste deel van het radiatorrooster een honingraatmotief binnenin met het nieuwe CUPRA-logo in het midden om zijn afkomst te bevestigen. Het onderste deel van het radiatorrooster is getooid met de naam ‘CUPRA’, een subtiele toets in mat aluminium, net boven de exclusief ontworpen bumper.

De sterk gebeitelde voorkant van de CUPRA Ateca loopt door in de specifieke ‘full led’-koplampen, die niet alleen een indrukwekkende lichtopbrengst bieden maar ook de brede, gespierde en vastberaden look van de SUV versterken. Zodra u de deuren ontgrendelt, verlichten ledlampjes in de buitenspiegels de zone rond de drempels en projecteren ze het CUPRA-logo en -opschrift op de grond.

De glanzend zwarte details van de CUPRA Ateca vormen een thema dat in het hele koetswerk terugkomt: de dakrails, de buitenspiegels, de ruitframes, de zijdelingse beschermstrips, de velgen, het radiatorrooster, de diffusers voor- en achteraan en de spoilers rond de achterruit plukken stuk voor stuk de vruchten van deze techniek.

De zwarte remklauwen, de sportieve achterbumper, het koperkleurige CUPRA-logo op de achterklep, de vier uitlaatpijpen op de rand van de achterdiffuser en de exclusieve lichtmetalen 19-duimsvelgen met diamanteffect en CUPRA-logo onderstrepen het sportieve en elegante karakter van deze unieke en dynamische SUV.

En welke van de zes koetswerkkleuren de klant ook kiest – Energy Blue, Velvet Red, Brilliant Silver, Rodium Grey, Magic Black of Nevada White – het uitzonderlijke prestatiepotentieel van deze CUPRA is steeds onmiskenbaar.

Interieurdesign

Zodra men plaatsneemt, valt op dat het interieur van de CUPRA Ateca bestuurdergerichtheid, comfort en raffinement hoog in het vaandel draagt en overheerst de indruk van een wagen ontworpen om aan de hoogste prestatiedoelstellingen te voldoen en toch een maximaal comfort te verzekeren voor zijn inzittenden.

De deurpanelen zijn bekleed met Alcantara® en de naam CUPRA licht op een aluminium plaatje op de deurdrempels. Ook de sportstoelen werden bekleed met Alcantara®, in zwart met koperkleurige stiknaden en met een koolstofvezeleffect op de zijkanten.

Infotainment en connectiviteit

De CUPRA Ateca vult de hoogste wegprestaties aan met een onovertroffen infotainment en connectiviteit en biedt de nieuwste generatie van Full Link (Apple CarPlay en Android Auto) en de SEAT DriveApp, evenals de meest geavanceerde digitale schermen in dit segment.

De standaarduitrusting van de CUPRA Ateca staat in het teken van drie basisprincipes: technologie, design en veiligheid. Dat is ook de reden waarom systemen zoals het sleutelvrije instap- en startsysteem, de draadloze lader, de signaalbooster voor mobiele telefoons, de 360°-camera met bovenaanzicht, het 8”-aanraakscherm met het navigatiesysteem ‘plus’, de digitale cockpit en de parkeerassistent allemaal standaard zijn.

Speciaal voor de CUPRA Ateca werd ook een exclusieve sportweergave geïntegreerd in de digitale cockpit, zodat de toerenteller beter tot zijn recht komt in het meer emotieve scherm.

De digitale cockpit wordt ook naar een hoger niveau getild door het 8”-aanraakscherm, dat niet alleen dagdagelijkse functies zoals navigatie-informatie en entertainment weergeeft, maar ook belangrijke informatie zoals de olietemperatuur en de G-krachten kan weergeven bij een enthousiastere rijstijl.

Met het connectiviteitsprogramma SEAT Full Link en DriveApp introduceert de CUPRA Ateca een uitgebreide functionaliteit van de smartphones van de klanten in het interieur van de ultraperformante SUV.

Samenvatting

De CUPRA werpt zich op als de ultieme, moderne interpretatie van hoe een prestatiegerichte wagen er moet uitzien, en met de lancering van de CUPRA Ateca heeft het merk zich toegelegd op de elementen die intrinsiek verbonden zijn met deze klasse van auto’s. De Ateca is een iconische en krachtige wagen maar toont zich ook toegankelijk en praktisch.

In een segment gedomineerd door prestigemerken zal de CUPRA Ateca een revolutie teweegbrengen door klanten een wagen aan te bieden die zich niet louter concentreert op maximale circuitprestaties. Hij stelt de betrokkenheid van de bestuurder centraal en bevestigt zo zijn eigentijdse kijk op prestaties.

Met zijn geavanceerde 2.0 TSI-motor, zijn indrukwekkende prestaties, zijn lage zwaartepunt en zijn geavanceerde onderstel werpt de CUPRA Ateca zich op als een van de meest dynamische wagens in zijn segment.

Het opvallende koetswerkdesign benadrukt de sportiviteit en het dynamisme van de CUPRA Ateca en ademt een en al zelfvertrouwen en zelfzekerheid, van het dominante radiatorrooster tot de gesofistikeerde vormgeving van de achterkant.

De CUPRA Ateca komt eind 2018 op de markt en om zijn introductie op passende wijze te vieren, ontvangen de eerste zevenduizend klanten een welkomstgeschenk als aandenken aan hun toetreding tot de CUPRA-stam. Elke persoon krijgt een CUPRA Member Box gemaakt van echte koolstofvezel en gebosseleerd met een koperen CUPRA-logo. Daarin vinden klanten een hoogwaardige CUPRA-sleutelcover en een CUPRA-armband in koolstofvezel. Een teken van onze waardering en een aandenken aan hun CUPRA-bezitservaring.