Temperaturen rond het vriespunt, gladde wegen en een ijzige, strakke wind ... nu Koning Winter toeslaat, zien we opnieuw de gekende taferelen, zoals beslagen autoruiten. Voor meer comfort en een betere veiligheid wanneer u bij koud weer de weg op moet, volgt u best deze tips:

Hoe de ruiten ontwasemen?

Wasem ontstaat door het verschil tussen de lage buitentemperatuur en de warmere binnentemperatuur in de wagen. “In dit geval zet u de airconditioning op de hoogste stand en richt u de blazers op de ruiten en de voorruit", legt María García uit, ingenieur bij het Development and Aerodynamics Department van SEAT. Systemen zoals Defrost Max, voorzien op modellen zoals de SEAT Ateca, versnellen het proces.

Met een volledige winteroutfit achter het stuur?

Handschoenen, een dikke jas en sjaal beperken uw bewegingsvrijheid en brengen daardoor uw veiligheid in het gedrang. "Handschoenen zijn alleen aanbevolen in uitzonderlijke situaties waarbij u door de lage temperatuur geen gevoel meer in uw handen hebt tijdens het rijden", verduidelijkt de expert.

Zetelverwarming om het snel warm te krijgen. 

Dit is de efficiëntste manier om u in een zo kort mogelijke tijd op te warmen. Het systeem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in amper drie minuten. "Activeer de zetelverwarming zodra u in de wagen stapt en pas de temperatuur aan naarmate u het warmer krijgt. U vermijdt best om het systeem voor langere perioden aan een hoge temperatuur te gebruiken", raadt María aan.

De ideale temperatuur tijdens het rijden bedraagt 21,5 °C.

Dit noemen we de 'comforttemperatuur'. De instelling 'Auto' van de klimaatregeling regelt de binnentemperatuur van uw wagen automatisch. "Deze instelling zorgt voor een evenwichtige warmteverdeling: de helft van de warme lucht blaast aan een temperatuur van 40 °C aan de voeten en koelt af terwijl het naar het bovenlichaam en hoofd stijgt. Zo blijft u alerter achter het stuur", legt de ingenieur uit. Wanneer de temperatuur rond het bovenlichaam extreem hoog is, kan dit slaperigheid veroorzaken. "Rijden aan een binnentemperatuur van 35 °C kan je vergelijken met een alcoholpercentage van 0,5 g/l in het bloed", waarschuwt ze.

Verwarmen kost niets.

Uw wagen verbruikt tijdens het verwarmen geen extra brandstof of water. “Het warme water dat de motor genereert, wordt voor de verwarming gebruikt en daarna aan een veel lagere temperatuur naar de motor teruggevoerd. Dit komt de radiator van de motor dus ten goede."