23 augustus 2018

Wie Barcelona achter zich laat en langs de kust koers zet naar het zuiden, komt na een kleine 100 km in de op één na belangrijkste stad van Catalonië, het kleine zusje van de regionale hoofdstad en dat is Tarragona. Waarom we het in dit nummer over Tarragona hebben?

Zoals u weet, zal SEAT eind 2018 zijn derde SUV-model op de markt brengen. Deze SUV is groter dan de Ateca en biedt tot zeven zitplaatsen. Het is u wellicht niet ontgaan dat de zoektocht naar een naam voor dit nieuwe model niet op de traditionele manier is verlopen. Voor het eerst in de geschiedeins van de auto, waren het geen marketingjongens of communicatiebureaus die een naam uit hun mouw hebben geschud. SEAT vroeg aan het grote publiek – ook aan u – om een naam te bedenken voor het nieuwe SUV-model. Uiteraard moest de traditionele nomenclatuur – die SEAT al 36 jaar gebruikt – behouden blijven. Daarmee bedoelen we dat SEAT zijn modellen naar een Spaanse stad of geografische streek vernoemt.

Latijns

Bij de selectieprocedure die enkele maanden in beslag nam, hebben 146.000 SEAT-fans uit 134 landen hun voorkeur aangegeven. De innende naam haalde 35,52% van de stemmen, en dat waren er 51.903 om precies te zijn. De nieuwe SEAT SUV zal Tarraco hetenç Tarraco? Op Google Maps zal u deze plaats niet vinden en dat is normaal. Ook dat is nieuw voor het merk. Net zoals Sevilla destijds Hispalis werd genoemd, en Barcelona ooit Barcino was, is Tarraco de voormalige Latijnse benaming van Tarragona. U kan zich dus terecht afvragen waarom Tarraco boven Tarragona werd gekozen Laat ons even ons licht opsteken, of moeten we over een olielamp spreken?

  • Op de Plaça de la Font vindt u één van de meest vermaarde hotels van Tarragona.

  • Het amfitheater van Tarraco werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd in opdracht van keizer Domitianus.

What's in a name?

Het spreekt voor zich dat we perfect voor Tarragona hadden kunnen kiezen, want de stad staat vandaag synoniem voor jeugdigheid, cultuur, geschiedenis, architectuur, het Catalaanse klimaat en het bijhorende kabbelende levensritme. SEAT kan zich perfect in deze waarden vinden, en ze passen ook naadloos bij de modellen van het merk. De naam Tarraco heeft echter ook nog een rijke symbolische waarde.

Om te beginnen bekt de naam Tarraco erg leuk! De naam klinkt kort, assertief, hij ademt als het ware kracht uit en dat past perfect bij een SUV. Maar het gaat bovenal over het verhaal van de plaats die we vandaag Tarragona noemen.

Tarraco was de plaats waar twee grote imperia uit de Grieks-Romeinse oudheid - de Romeinen en de Carthagers - elkaar ontmoetten. Het was ook de eerste Romeinse kolonie op het Iberische Schiereiland en het werd twee eeuwen voor onze jaartelling veroverd. Tarraco werd al snel een belangrijke plaats waar legioenen werden gestationeerd. Van daaruit zou het Romeinse Rijk zich verder ontplooien. Dat gebeurde in een eerste fase langs de Catalaanse kust en later werd ook de rest van het Spaanse Rijk ingenomen. De stad werd uiteraard de hoofdstad van deze Romeinse provincie, die ongeveer de helft van de oppervlakte had van het huidige Spanje.

Tarraco was een sterke garnizoensstad, het was ook een belangrijk centrum waar beslissingen werden genomen en van waaruit de veroveringstochten vertrokken. Geef toe, dit is toch de perfecte naam voor een robuuste SUV, die een belangrijke pijler binnen het SEAT-gamma zal worden, en waarmee het merk nieuwe klanten wil veroveren. Maar, er is meer.

Er was een nog een belangrijk aspect in de ontwikkeling van het Romeinse Rijk, want Tarraco werd door de keizers en de elite van het Rijk verwend, omdat dit één van hun favoriete verblijfplaatsen was. In de geschriften van Florus, een Romeins historicus uit de 2de eeuw na Christus en tijdgenoot van keizer Hadrianus, staat het volgende te lezen over Tarraco: « Tarraco is voor mij de meest aangename en sympathieke stad om te rusten. De mensen werken er hard en gedragen zich rustig. Ze zijn aanvankelijk een beetje gereserveerd ten opzichte van vreemden, maar als je eenmaal kent, behandelen ze je uitstekend. Het klimaat is zeer gematigd en het kent geen plotselinge temperatuurschommelingen zodat het er het hele jaar door lente lijkt te zijn. De akkers zijn er erg vruchtbaar, en dat geldt eens te meer voor de hoger gelegen gebieden. Men produceert er wijn en tarwe die net zo goed smaken als in Italië. (…) »

Precies om die reden wordt het derde SEAT SUV-model Tarraco gedoopt. Tijdens een testrit zal u wellicht ervaren dat de wagen u evenveel kan bieden als zijn naam doet vermoeden.

Carla Jovera is een kleine paradijselijke baai met diepblauw water aan de voet van El Castell de Tamarit op 15 km van Tarragona centrum.