In 2018 verdiende de autobouwer 254 miljoen euro, een stijging van 33,4% .

SEAT zette in 2018 de beste resultaten neer in zijn geschiedenis nadat het zijn bedrijfswinst zag toenemen met 33,4% tot een recordcijfer van 254 miljoen euro (2017: 191 miljoen euro). Op basis van de resultaten die de Volkswagen-groep gisteren vrijgaf, sloot SEAT het jaar af met een omzet van 10,202 miljard euro: 3,1% meer dan in 2017 (9,892 miljard euro) en het hoogste cijfer ooit in de geschiedenis van het bedrijf.

SEAT’s operationele winst werd de hoogte ingeduwd door het verkooprecord van 2018 evenals de commercialisering van modellen met een hogere contributiemarge. In 2018 leverde SEAT wereldwijd 517.600 voertuigen af: 10,5% meer dan in 2017.

Luca de Meo, voorzitter van SEAT, verklaarde dat “2018 opnieuw een jaar was dat records brak. Onze financiële situatie is nooit beter geweest dankzij verkoopcijfers die een weerspiegeling zijn van het vertrouwen van onze klanten in ons. De recente lancering van de Tarraco rondde de eerste fase van de vernieuwing van ons portfolio af. Weldra start een tweede fase waarin we ernaar streven een belangrijke speler te zijn in de domeinen elektrificatie, connectiviteit en gedeelde mobiliteit. Tegelijkertijd staan we ook tegenover uitdagingen en onzekerheden die voortkomen uit milieudoelstellingen en de macro-economische situatie.”

Bovendien onderstreepte Holger Kintscher, vicevoorzitter Finance, IT en Organisatie, dat “SEAT in 2018 voor het derde jaar op rij de hoogste operationele winst ooit maakte. Een van de factoren die hebben bijgedragen tot dit resultaat is ons strikte programma met betrekking tot kostenefficiëntie. Dit programma moeten we intensifiëren om te investeren in de elektrificatie van het bedrijf en het terugdringen van CO2.”

De Arona stuwt SEAT-verkoop in 2018. In zijn eerste volledige marketingjaar leverde het merk bijna 100.000 eenheden van zijn nieuwe SUV voor de stad af. Die liet zich optekenen als het derde best verkopende model van het merk. De Arona kreeg een succesvolle plaats naast de Ibiza, Leon en Ateca als een van de vier pijlers van het merk. Hij zorgde ook voor recordverkoopcijfers van SEAT in landen als Duitsland, Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Israël en Marokko. De wereldwijde verkoop vervolgde zijn tweecijferige groei en behaalde een recordvolume van 88.900 geleverde voertuigen wat 12,8% meer is dan dezelfde periode vorig jaar.

Omzet overstijgt 10 miljard euro en vestigt een nieuw record .

Bovendien nam ook de totale productie van SEAT-voertuigen toe met 10,2% om te landen op het recordcijfer van 528.300 wagens. In 2018 bouwde SEAT voertuigen in Martorell, Kvasiny en Mladá Boleslav (Tsjechië), Palmela (Portugal) en Bratislava (Slovakije) en ook in Wolfsburg (Duitsland) waar de productie van de nieuwe SEAT Tarraco is opgestart.