Jose Nascimento werd benoemd tot hoofd van het SEAT Metropolis:Lab Barcelona, dat voor 100% eigendom is van SEAT en deel uitmaakt van het wereldwijde netwerk van IT-labs in Berlijn, München, San Francisco en Wolfsburg van de Volkswagen Group. Het heeft zijn hoofdkwartier in de Pier 01 Barcelona Tech City, dé hub voor Europa’s ondernemingsecosysteem dat SEAT in april jongstleden lanceerde. Jose Nascimento zal rechtstreeks rapporteren aan de directie van SEAT Metropolis:Lab Barcelona, onder leiding van SEAT-president Luca de Meo, vice-president voor R&D dr. Matthias Rabe en vice-president voor financiën, IT en organisatie Holger Kintscher.

Het doel van dit expertisecentrum bestaat in het analyseren van en zoeken naar slimme oplossingen voor uitdagingen van de mobiliteit van de toekomst en bij te dragen aan de positionering van SEAT als koploper inzake geconnecteerde wagens, aan de hand van een combinatie van mobiele technologie en 'big data' om de relatie tussen het publiek, de smart city en de verleende mobiliteitsdiensten te optimaliseren.

Jose Nascimento leidt het onderzoeksinstituut, waar in het eerste jaar 23 specialisten zullen werken, waaronder technici, ontwikkelaars en dataspecialisten. SEAT verwacht dat het team in de komende jaren zal groeien tot 50 medewerkers Deze specialisten moeten ervoor zorgen dat er software komt om mobiele diensten gebruik te laten maken van data afkomstig uit voertuigen, uit Barcelona als Smart City en uit de mobiele toestellen van voetgangers. In eerste instantie werkt het SEAT Metropolis: Lab Barcelona aan traffic management, navigatiesystemen die verkeersstromen kunnen voorspellen en Parkfinder, een app die precies weet waar in de stad beschikbare parkeerplaatsen zijn.

De opening van dit digitale lab in Barcelona ligt in de lijn van SEATs uitgesproken commitment om nauwer samen te werken met de stad, waarvoor het in december 2016 een overeenkomst afsloot met de gemeenteraad, onder meer voor de bevordering van innovatie en duurzame mobiliteit en voor de lancering van ondernemingsprojecten.

Nascimento beklemtoonde dat hij “trots is deel uit te maken van een bedrijf als SEAT, dat de norm bepaalt inzake geconnecteerde wagens en dat oplossingen aanreikt voor een vlottere mobiliteit in steden”. Jose Nascimento studeerde Economie aan de London University en behaalde aan Florida Tech een Master of Science-titel in de Computerwetenschappen. Met een achtergrond van meer dan 20 jaar in de technologiesector was Nascimento onder meer Director of Technology bij de taxiapp Hailo, waar hij sinds 2010 chief technology officer is. Hoogtepunten in zijn loopbaan zijn Chief Software Developer bij eCourier en Technical Team Lead bij UBS Investment Bank en British Airways Dankzij zijn solide achtergrond was hij de meest geschikte kandidaat om dit project te leiden, met de hulp van het innovatieve ondernemingsecosysteem van de stad.

De opening van dit digitale lab in Barcelona ligt in de lijn van SEATs uitgesproken commitment om nauwer samen te werken met de stad, waarvoor het in december 2016 een overeenkomst afsloot met de gemeenteraad, onder meer voor de bevordering van innovatie en duurzame mobiliteit en voor de lancering van ondernemingsprojecten. Een voorbeeld van dit commitment is het door SEAT opgezette autodeelpilootproject met een park van elektrisch aangedreven eMii's. Deze wagens, die door meer dan 1.000 werknemers van het SEAT Metropolis:Lab Barcelona en de Barcelona Tech City mogen worden gebruikt, is uitgerust met Digital Access-technologie, die werd ontworpen voor economische samenwerkingsomgevingen en dat mobiele toegang verleent tot voertuigen zonder dat je een echte sleutel nodig hebt.

De start van het SEAT Metropolis:Lab Barcelona valt samen met de digitale transformatie van het bedrijf, geleid door het Easy Mobility Team, waarmee het de uitdagingen wil aangaan waar de automobielsector mee wordt geconfronteerd ten gevolge van de elektrificatie, de digitalisering, nieuwe mobiliteitsdiensten en de geconnecteerde wagen.