27 juli 2018

Voor het eerst in de geschiedenis van het merk was SEAT één van de gelukkige finalisten bij de verkiezing van de Car of the Year. De Ibiza greep net naast deze prestigieuze en felbegeerde titel.

Aan de vooravond van het 88ste autosalon van Genève, dat plaatsvond van 8 tot 18 maart, verkoos een Europese jury voor de 55ste keer de Car of the Year. Elk jaar voltrekt zich hetzelfde ritueel en constructeurs dromen ervan om hun nieuwe modellen zo hoog mogelijk te zien eindigen in dit klassement. Dit is overigens niet onlogisch, want de jury bestaat uit 60 van de meest invloedrijke Europese autojournalisten.

Bij de twee beste wagens van 2018

SEAT had dit jaar de eer om met de Ibiza door te stoten naar de finale. Meer nog, de Ibiza was goed voor een zilveren medaille, wat aantoont dat deze compacte Spaanse wagen over heel wat talenten beschikt! Volgt u even mee hoe de verkiezing precies verloopt…

De jury was vooral onder de indruk van het dynamische rijgedrag van de Ibiza.

Verleidelijk in al zijn versies

De verkiezing van de Car of the Year 2018 startte al in 2017 toen de 37 auto’s - die aan de selectiecriteria van de verkiezing voldeden - werden samengebracht voor de eerste testsessie, met voornamelijk dynamisch tests. Na deze eerste selectieronde bleven enkel de 7 best gerangschikte modellen over, waaronder de SEAT Ibiza! Niet veel later, in februari 2018, kwamen de 60 journalisten uit 23 verschillende landen naar het Franse Mortefontaine om de zeven overgebleven finalisten andermaal uitgebreid te testen. De journalisten konden verschillende versies van elk model dat nog in de running was testrijden. De SEAT-verantwoordelijken mochten er ook de troeven van hun model duiden: een opmerkelijk design, een ruim interieur, een kofferinhoud die een referentie is voor het B-segment, en uiteraard een dynamisch rijgedrag dat nog beter tot zijn recht kwam door de beschikbare motorisaties.

In deze context mochten de juryleden 25 punten verdelen over ten minste vijf finalisten. De Ibiza behaalde uitstekende scores en werd op die manier één van de beste wagens van 2018! Deze Spaanse compacte wagen kon de jury vooral bekoren omwille van de uitstekende verhouding tussen prijs en geboden kwaliteit. Verder laat hij zich makkelijk besturen, heeft hij een aantrekkelijke look en is hij op vlak van connectiviteit helemaal bij de tijd. Hij beschikt uiteraard nog over tal van andere kwaliteiten, maar hij is bovenal erg zuinig !

Ibiza valt overal in de prijzen

Deze onderscheiding is een zoveelste opsteker voor de Ibiza van de 5de generatie. Hoewel het tweede semester nauwelijks is begonnen, won de Ibiza nog diverse andere prijzen zoals «Best supermini», de Britse versie van de Car of the Year verkiezing en hij won in de loop van 2018 ook nog een vergelijkbare titel in Portugal en in Finland. De SEAT Ibiza sleepte bovendien al in 2017 de «Excellent Production Design Transportation» titel in de wacht die werd uitgereikt door de German Design Council. De Ibiza kreeg deze prijzen niet alleen omwille van zijn geslaagde vormgeving, maar ook voor zijn algemene concept, zijn doorgedreven innovatie, zijn gebruiksvriendelijkheid, zijn functionaliteit, zijn praktische eigenschappen, zijn ecologische kwaliteiten, zijn interessante prijskaartje en zijn innovatieve fabricageproces.

Door met deze Ibiza voor het eerst door te stoten tot de finale van Car of the Year verkiezing, toont SEAT dat het blaakt van gezondheid en in het bijzonder op de Europese markt.