SEAT zet koers naar China. Volkswagen Group China en Anhui Jianghuai Automobile Group Corp. Ltd (JAC), de twee partners in de joint venture JAC Volkswagen Automotive Co. Ltd., hebben samen met SEAT hun handtekening gezet onder een memorandum van overeenstemming waarmee het Spaanse bedrijf toetreedt tot de joint venture en in naam van de Volkswagen-groep het leidende merk wordt voor dit project. De overeenkomst werd - tijdens een ceremonie in het Duitse Berlijn en in aanwezigheid van de Duitse kanselier Angela Merkel en de Chinese premier Li Keqiang - ondertekend door SEAT-voorzitter Luca de Meo, de voorzitter van Volkswagen Group China Dr. Jochem Heizmann en JAC-voorzitter An Jin.

De ondertekening van dit memorandum van overeenstemming vormt een belangrijk keerpunt voor SEAT. Sinds de oprichting van de joint venture in 2017 heeft SEAT hiertoe bijgedragen op het vlak van design en onderzoek en ontwikkeling. Met de overeenkomst wordt SEAT aandeelhouder van JAC Volkswagen wat zal uitmonden in de introductie van het merk SEAT op de Chinese markt tegen wellicht 2020-2021.

De Spaanse autobouwer zal actief deelnemen aan de ontwikkeling van een onderzoekscentrum in China dat focust op elektrische voertuigen, connectiviteit en autonoom rijden.

Na ondertekening van de overeenkomst verklaarde SEAT-voorzitter Luca de Meo: “Dat wij betrokken zijn bij deze nieuwe fase van de joint venture is een mijlpaal voor SEAT. In de geschiedenis van het merk zal vandaag worden herinnerd als de dag waarop we een nieuw tijdperk binnenstappen waarin we het merk wereldwijd op de kaart zetten en de ontwikkeling van de elektrische auto een boost geven. China biedt heel wat kansen voor SEAT en wij zullen bijdragen tot mobiliteitsoplossingen die beantwoorden aan de noden van onze klanten. Het is ook voor ons een kans om te leren uit de trends van de toekomst die zich vandaag in China aan het ontwikkelen zijn.

Het memorandum van overeenstemming houdt ook in dat SEAT, samen met Volkswagen Group China en JAC, in China een centrum voor onderzoek en ontwikkeling zal bouwen. Daar zullen elektrische voertuigen, connectiviteit en technologieën voor autonoom rijden worden ontwikkeld maar net zo goed de bijhorende onderdelen, componenten en belangrijkste technologieën. Het centrum zou tegen 2021 operationeel moeten zijn. Tot slot zal de joint venture nog een competitief BEV-platform lanceren.