Luca de Meo, Voorzitter van SEAT, heeft de voornaamste nieuwigheden voor het IAA Autosalon dat binnenkort in Frankfurt plaatsvindt aangekondigd via een Web Media Conference.

Tijdens de eerste persdag voor deze speciale gelegenheid zullen de Arona en Leon CUPRA R centraal staan en op een bijzondere manier worden voorgesteld. Op dinsdag 12 september om 12.15 uur zal Luca de Meo, Voorzitter van SEAT, een persconferentie geven waarin de bedrijfsresultaten, de nieuwe Arona, de Leon CUPRA R en Alexa van Amazon aan bod komen, en ook de shortlist met namen voor de nieuwe grote SUV zal worden bekendgemaakt. In de namiddag zullen leden van het directiecomité twee presentaties geven. Om 15.00 uur zullen Wayne Griffiths, Executive Vice-President Sales and Marketing, en Dr. Matthias Rabe, Executive Vice-President Research and Development, de nieuwe Leon CUPRA R en de toekomstige CUPRA-projecten voorstellen. Vervolgens om 16.30 uur zullen Dr. Matthias Rabe en Ned Curic, Vice-President van Alexa van Amazon, het hebben over de integratie van Alexa, de innovatieve spraakgestuurde digitale assistent voor het SEAT-gamma.

SEAT maakt een van zijn beste periodes ooit mee. De afgelopen vier jaar kende SEAT een groei van 30%. Afgelopen jaar verkocht het bijna 410.000 wagens en haalde een bedrijfsresultaat van 143 miljoen euro, het beste resultaat ooit voor de onderneming. In de eerste acht maanden van 2017 heeft SEAT al meer dan 310.000 wagens verkocht, een stijging van meer dan 13% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is het beste resultaat sinds 2001.

Deze stijging van de verkoop in 2017 is ook te zien in SEAT’s financiële resultaten voor de eerste jaarhelft. Het bedrijfsresultaat steeg met 40,9% tijdens de eerste helft van het jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2016 en bereikte een record van 130 miljoen euro. Tegelijk steeg de omzet met 12,7% naar 5.054 miljoen euro in de eerste zes maanden van het jaar.

De CUPRA R, SEAT’s krachtigste en meest exclusieve wagen, in een zeer beperkte uitgave

De nieuwe SEAT Leon CUPRA R zal ongetwijfeld de aandacht weten te trekken van de bezoekers op de stand van het Spaanse merk tijdens IAA 2017. SEAT’s krachtigste seriewagen ooit zal ook de meest exclusieve zijn, aangezien de oplage beperkt zal zijn tot 799 stuks. De nieuwe SEAT Leon CUPRA R zal beschikbaar zijn met een manuele versnellingsbak (310 pk) en DSG (300 pk), zes versnellingen en voorwielaandrijving. Het koetswerk bezit tal van opmerkelijke details, zoals exclusieve carbon verfraaiingen op de voor- en achterspoilers, flanken en achterdiffusor, koperen zijspiegels en velgen, en de vernieuwde wielbogen en voorzijde, die een krachtiger ontwerp kregen rond de luchtinlaten. De 799 gelukkige eigenaars zullen ook in het interieur kunnen genieten van de koperen en carbon details, naast het stuur en de versnellingspook die met Alcantara® bekleed zijn. De SEAT Leon CUPRA R zal eind 2017 beschikbaar zijn, met keuze uit drie kleuren: Midnight Black, Pyrenees Grey (beide zonder extra kosten) en het exclusieve Matte Grey.

De nieuwe Leon CUPRA R kreeg nog een aantal extra’s mee. De camber van de vooras werd gewijzigd. De wagen is uitgerust met de adaptieve DCC-ophanging (Dynamic Chassis Control) en Brembo-remmen. Ten slotte is er ook een nieuw uitlaatsysteem. Dus ja, dit is absoluut een sportieve topper, maar ook een uniek en onevenaarbaar model, voorbehouden voor 799 van de meest veeleisende bestuurders van het merk.


De nieuwe SEAT Arona - Wereldpremière

Met de nieuwe Arona treedt SEAT toe tot het segment van de compacte crossovers. Bovendien zal op het Autosalon van Frankfurt het startschot worden gegeven voor de verkoop van de Arona: de bestellingen voor de nieuwe crossover worden immers geopend op de dag dat de auto zijn publieke debuut maakt. De eerste wagens zullen eind november aan de klanten geleverd worden, en de basisprijzen in Duitsland en Spanje zullen op de eerste persdag worden bekendgemaakt.

De Arona is bestemd voor bestuurders die op zoek zijn naar dat extra tikkeltje opwinding tijdens hun rijervaring. Hij past in het SUV-gamma van SEAT, net onder de Ateca, en is na de Ibiza de tweede auto die wordt geproduceerd met het MQB A0-platform. Hij wordt exclusief in Martorell gebouwd en onderscheidt zich door zijn ontwerp, hoogte, breedte, zijn compacte crossover-afmetingen, de ruime personalisatiemogelijkheden en de meest geavanceerde veiligheidstechnologie en connectiviteit.

Met de Arona zet SEAT zijn grootste productoffensief ooit voort, na de Ateca, de verbeterde Leon en de nieuwe Ibiza. Volgend jaar komt daar dan een nieuwe grote SUV bij.


Amazon Alexa, uw persoonlijke spraakgestuurde assistent

Alexa van Amazon, de innovatieve spraakgestuurde digitale assistent, biedt bestuurders de meest geavanceerde connectiviteit en hoogste veiligheidsniveaus.

Van alle autofabrikanten in Europa zal SEAT als eerste zijn voertuigen uitrusten met Amazon Alexa als interactief spraakgestuurd bedieningssysteem. Het systeem zal eind dit jaar beschikbaar zijn in de Leon en Ateca en volgend jaar in de Ibiza en Arona.

SEAT zal op het Autosalon van Frankfurt zijn nieuwe integratie met Amazon Alexa voorstellen. De integratie tussen SEAT en Amazon Alexa moet leiden tot slimme oplossingen en een geoptimaliseerde rijervaring voor de bestuurder.

Dankzij de integratie van Alexa in SEAT’s wagens kunnen bestuurders gewoon naar instructies vragen om bijvoorbeeld een bepaalde bestemming, de dichtstbijzijnde garage of een restaurant te vinden. En dat is nog maar het begin: de evolutie van Alexa en zijn integratie in het SEAT-gamma zal tal van nieuwe mogelijkheden bieden.

Shortlist met namen voor grote SUV van SEAT onthuld.

Het publieke stemproces om een naam te vinden voor de grote SUV van SEAT kon op heel wat belangstelling rekenen. Het initiatief #SEATseekingName leidde tot een selectie van negen naamvoorstellen voor de derde SUV van het merk, die vanaf 2018 verkrijgbaar zal zijn. De negen plaatsnamen uit alle hoeken van Spanje, geselecteerd uit de 10.130 ontvangen voorstellen en die kans maken op een finaleplaats op 12 september, zijn de volgende:

Abrera - Alboran - Aran - Aranda - Avila - Donosti - Tarifa - Tarraco - Teide

Het merk zal de namen van de finalisten op 12 september bekendmaken tijdens de persconferentie op het autosalon van Frankfurt. Vanaf dan kan iedereen die dat wil tot 25 september stemmen voor zijn favoriete naam op seat.com/seekingname, en de naam met de meeste stemmen is de winnaar.

Keuze voor CNG

SEAT’s streven naar zuivere, efficiënte energie zet weer een stap vooruit met de lancering van de nieuwe 1.0 SEAT Ibiza TGI die wordt aangedreven met samengeperst aardgas (‘Compressed Natural Gas’ of CNG).

SEAT wil dan ook het potentieel van de CNG-modellen van het merk in de kijker zetten. Na de succesvolle lancering van CNG-modellen voor de Leon en Mii is er nu dus de nieuwe SEAT Ibiza. De nieuwe 1.0 SEAT Ibiza TGI zal in Frankfurt aanwezig zijn als bewijs van SEAT’s vertrouwen in samengeperst aardgas (CNG) als schone en efficiënte brandstof. Samengeperst aardgas is een milieuvriendelijk alternatief om de leemte tussen traditionele en elektrische motoren op te vullen. Bovendien combineert CNG het beste van beide werelden, diesel en benzine, in die zin dat het 85% minder stikstofoxiden uitstoot in vergelijking met dieselmotoren en 25% minder CO2 dan benzinemotoren, en ook voor zowat alle andere partikels ligt de uitstoot lager.

De Ibiza 1.0 TGI zal worden geproduceerd op dezelfde productielijn als de rest van het gamma dankzij de flexibiliteit die wordt geboden door het nieuwe modulaire MQB A0-platform, en hij zal dus worden onderworpen aan dezelfde testnormen voor technische goedkeuring, kwaliteitscontrole en duurzaamheid. Tegelijk zal hij SEAT’s totale garantie bieden en alle kwaliteiten van het nieuwe Ibiza-gamma op het vlak van veiligheid, connectiviteit, design, comfort, precisie en rijplezier.

De 1.0 Ibiza TGI beschikt over drie brandstoftanks: een voor benzine en twee voor CNG; de motor werkt immers perfect met beide brandstoffen en geeft een totaal gecombineerd bereik van bijna 1.200 kilometer (390 met CNG), met slechts 88 g/km CO2-emissies in CNG-modus. Geen enkele andere technologie biedt een gelijkaardig bereik als dat van de 1.0 Ibiza TGI, en het voordeel ten opzichte van elektrische voertuigen is dat de bestuurder nooit bang hoeft te zijn voor een lege batterij of brandstoftank. De 1.0 Ibiza TGI, beschikbaar in de Style-versie, biedt lage gebruikskosten dankzij de lagere prijs van CNG en het geringe brandstofverbruik van de motor.