De nieuwe Ibiza vertoont zonder enige twijfel het meest geslaagde design dat SEAT ooit heeft voortgebracht in het A0-segment. Het doel om zijn bestaansgeschiedenis van meer dan drie decennia en zijn belang als hoofdpijler van het Spaanse merk recht te laten wedervaren, werd met vlag en wimpel gerealiseerd. Want hij vertoont niet alleen de typische SEAT-kenmerken, maar ook een aantal kenmerken die hem naar een hoger niveau tillen. Een enorme stap in de designexpressie van het merk. Het onmiskenbare bewijs van dit alles is de Red Dot Award: Product Design 2017, waar de nieuwe SEAT Ibiza zopas mee werd bedacht.

Sinds 1954 is de Red Dot Award een van de meest prestigieuze designwedstrijden ter wereld, waar kwaliteit en innovatie internationaal mee worden erkend. Daarenboven is de categorie Product Design de belangrijkste van allemaal. De Red Dot Award: Product Design-jury bestaat uit 40 deskundigen van over de hele wereld, die niet verbonden mogen zijn aan een industriële productiemaatschappij noch mogen deelnemen aan de stemming voor producten waar zij mogelijk bij betrokken zijn geweest. Op die manier worden belangenconflicten vermeden en wordt de hoogst mogelijke graad van onpartijdigheid en neutraliteit gewaarborgd.

De Red Dot Award is een van de meest prestigieuze designonderscheidingen ter wereld en beloont hoofdzakelijk kwaliteit en innovatie.

De 5e generatie werd ontworpen in Barcelona en sinds hij werd gelanceerd in 1984 is de Ibiza voor het eerst een icoon van SEAT geworden. Deze wagen gaat het langst mee in de geschiedenis van het merk en is hun best verkopende model, met meer dan 5,4 miljoen verkochte exemplaren.

De nieuwe SEAT Ibiza schittert vooral dankzij zijn dynamische weggedrag en rijkwaliteiten, zijn indrukwekkende gevoel van stabiliteit en zijn betrouwbaarheid op de weg, zijn aanzienlijk verbeterde interieur, zijn ongelooflijk veilige en gemakkelijk te gebruiken toegepaste technologie, zijn verbeterde comfort… En al die aspecten springen meteen in het oog dankzij zijn fascinerende design.

De Ibiza is de culminatie en volwassen expressie van onze nieuwe SEAT-designtaal. Een nieuwe taal die wij in 2012 introduceerden”, aldus SEAT-designdirecteur Alejandro Mesonero-Romanos.

De nieuwe SEAT Ibiza kan gemakkelijk worden herkend als een onvervalst SEAT-design aan zijn rechthoekige full-ledkoplampen en de iconische look van zijn dagrijlichten, alsook aan de trotse aanwezigheid van het logo op het radiatorrooster, dat visueel werd versterkt door twee karakterlijnen op de motorkap en een kleine opening in de chroomomlijsting. Het x-vormige design voegt veel dynamisme en een formidabele visuele stabiliteit toe.

De korte overhangen, de in de vier hoeken van de wagen gesitueerde wielen, de lange wielbasis, de graphics op de ruiten die niet alleen het sportieve, stabiele en dynamische karakter van de wagen maar ook zijn omvang en breedte beklemtonen, en ga zo maar door. “Wij verleenden hem de mooiste proporties en legden de nadruk op volumes en oppervlakken om een krachtig driedimensionaal effect te sorteren en de meest kritische en veeleisende blikken te inspireren”, aldus nog Alejandro Mesonero-Romanos. Het koetswerk van de nieuwe SEAT Ibiza is enerzijds een voorbeeld van perfecte proporties, grote karaktersterkte en vinnige looks; anderzijds paart het een fris en jong imago aan rijpheid en evenwichtigheid.

De gebeeldhouwde vormen en karaktervolle aanblik kunnen worden bewonderd in ieder detail van zijn uit- en inwendige design”, legt Alejandro Mesonero-Romanos uit. Het prachtig ogende koetswerk is een oordeelkundige combinatie van scherpe lijnen en gladde oppervlakken. De dubbele zijdelingse blisters, een typisch SEAT-designkenmerk, verlenen de wagen een extra driedimensionaal kantje, terwijl de achterlichten de wagen samen met de achterblisters lijken te omarmen, resulterend in een uniek design en uitstekende aerodynamische eigenschappen. De krachtige en heldere lijnen van koffer en achterbumper verbreden de wagen visueel en creëren een wijde, monolithische look, terwijl de achterreflectoren de wagen dichter naar de grond toe lijken te dwingen. De verschillende uitrustingslijnen hebben hun eigen typische kenmerken; bijvoorbeeld, het karakter van de FR-versie wordt benadrukt door de gesimuleerde uitlaten aan weerszijden van de achterbumper, terwijl de chroomdetails van de XCellence zijn verfijnde karakter accentueren.

Perfecte proporties gepaard aan een uitgesproken karakter en een vinnige look zijn de voornaamste trekken van de nieuwe SEAT Ibiza.

Het interieur is perfect geproportioneerd en verschaft inzittenden een intenser gevoel van ruimte en comfort. Dankzij de zorgvuldig uitgezochte materialen ademt het elegantie en kwaliteit, terwijl de nauwkeurige en technische lijnen meer spanning bevatten en het geheel een zekere lichtheid verlenen, resulterend in een jong en dynamisch karakter. De horizontale proporties domineren het interieur en de verschillende functionele zones werden intelligent geordend, met een verhoogde console voor meer ergonomie en veiligheid. Al de instrumenten en bedieningselementen van de wagen werden zo hoog mogelijk gepositioneerd rondom de bestuurder, zodat die laatste zijn ogen op de weg kan houden.

Zo werd de versnellingspook bijvoorbeeld zo hoog mogelijk geplaatst om het schakelen zo gemakkelijk en vlot mogelijk te maken. Er werd extreem veel aandacht besteed aan de kwaliteit van ieder detail, om duidelijk te maken dat dit model bijzonder dicht aanleunt bij het volgende hogere segment. Er zijn ook tal van personaliseringsmogelijkheden, zoals de mogelijkheid om te kiezen voor led-sfeerverlichting en de meest geavanceerde technologie van het ogenblik, met het 8-inch aanraakscherm en het Full Link-connectiviteitssysteem. De cockpit wordt beschermd met een Air Care-filter, die garant staat voor een perfect zuivere interieurlucht en de inzittenden afschermt tegen alle mogelijke allergenen.