SEAT ATECA 5 EURO NCAP

Het Europese consortium voor consumentenbescherming Euro NCAP heeft de nieuwe SEAT Ateca de maximumscore van vijf sterren toegekend, waarmee de eerste SUV in de geschiedenis van het Spaanse merk zijn hoge veiligheidsniveau bewijst. De Ateca scoorde uitstekend in alle categorieën van de Euro NCAP-tests, die focussen op de bescherming van volwassenen en kinderen in de wagen, de bescherming van voetgangers en de rijbijstandssystemen. 

De erkenning komt er net voordat de Ateca zijn opwachting maakt bij de verdelers. De Ateca is het eerste model in het productoffensief dat SEAT voor de komende 18 maanden plant en dat in totaal vier nieuwe modellen omvat, waaronder een cross-over SUV in 2017. Daarenboven werd het aantal tests waaraan de wagens door Euro NCAP worden onderworpen dit jaar verhoogd en werden de criteria voor de beoordeling nog verder verstrengd. Om de bescherming van de inzittenden te evalueren werden bijvoorbeeld verschillende nieuwe types en afmetingen van testdummy's gebruikt; de testmethodes werden strenger en ook hun aantal nam toe.

De uitstekende beoordeling van de SEAT Ateca in het testprogramma is te danken aan zijn geavanceerde standaard veilligheidssystemen, die hun uiterste efficiënte intussen bewezen hebben. Het nieuwe model, dat volledig ontworpen en ontwikkeld werd in Barcelona, beschikt over het veiligheidssysteem Front Assist met automatische noodremfunctie en voetgangerdetectie, dat sinds 2016 mee getest wordt door Euro NCAP. Voorts evalueert het veiligheidsprogramma ook het systeem dat waarschuwt bij het onbedoeld afwijken van de rijstrook, waarmee de SEAT Ateca eveneens kan worden uitgerust.

SEAT's nieuwe SUV, die naast de Ibiza en Leon de derde pijler van het merk moet worden, beschikt standaard over zeven airbags, inclusief knieairbag voor de bestuurder, en veiligheidsgordels met gordelspanner en spankrachtbegrenzer op de voor- en achterzetels. Dat laatste zorgt voor een optimale bescherming van alle inzittenden ongeacht hun grootte, aangezien de gordelspanner de gordel goed tegen de borstkas en het bekken houdt bij een aanrijding, waardoor zowel volwassenen als kinderen stevig op hun plaats gehouden worden. 

De Ateca, het model waarmee SEAT debuteert in een van de snelst groeiende marktsegmenten, is uitgerust met tal van efficiënte en geavanceerde veiligheidssystemen, zoals ISOFIX- en Top Tether-bevestigingspunten op de buitenste zitplaatsen achterin, grootlichtregeling, dodehoekwaarschuwing (Blind Spot Detection) inclusief Rear Cross Traffic Alert, een achteruitrijcamera en 360°-omgevingszicht, vermoeidheidsdetectie, een snelheidsbegrenzer en een visuele waarschuwing bij niet-vastgeklikte veiligheidsgordels achterin.

De volledige beoordeling van de nieuwe SEAT Ateca door Euro NCAP is te raadplegen via volgende link euroncap.com.